Bedömningen av inkomna ansökningar inleds med att chefsekonomen samt funktionsansvarg för forskningsfrågor på Konkurrensverket gör en första bedömning av samtliga ansökningar utifrån ansökningarnas relevans för Konkurrensverkets verksamhetsområden. De ansökningar som får en bedömning som icke-relevant tas bort från de ansökningar som går vidare till slutlig granskning av ledamöterna i Rådet för forskningsfrågor.
Under våren bedöms ansökningarna av Rådet för forskningsfrågor, som består av vår generaldirektör, rådets sekreterare samt max tio externa forskare i huvudsak inom ämnena nationalekonomi, juridik och företagsekonomi. Forskarna är knutna till lärosäten både i Sverige och utomlands.
Samtliga ansökningar bedöms enligt skalan 1–5. Varje ansökan bedöms av tre rådsledamöter, som blir så kallade huvudbedömare för den aktuella ansökan. Rådets sekreterare, som även är funktionsansvarig för forskningsfrågor på Konkurrensverket, utser vilka rådsledamöter som ska vara huvudbedömare för respektive ansökan. Vid fördelningen matchas rådsledamöternas kompetens mot de ansökningar som kommit in. Ambitionen är att även ha en bedömare från en annan ämnestillhörighet i syfte att få en mer tvärvetenskaplig bedömning av ansökningarna.
Ansökningarna bedöms också av chefsekonomen samt funktionsansvarige för forskningsfrågor på Konkurrensverket.
Huvudbedömarnas betyg av respektive ansökan och Konkurrensverkets interna bedömning vägs ihop. Det leder till en första ranking och utgångspunkt för diskussion under rådsmötet som hålls under maj.
Rådsledamöterna är skyldiga att anmäla jäv i förhållande till de inkomna ansökningarna. Anmälan om jäv anmäls innan rådets sekreterare fördelar ansökningarna till ledamöterna för bedömning. De ledamöter som har ett jävsförhållande till en eller flera ansökningar kommer inte att bedöma dessa ansökningar.
Ta del av riktlinjerna om jäv för forskningsverksamheten