Tillsyn, ärenden och beslut
Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för den offentliga upphandlingen, vilket innebär att vi ska kontrollera att myndigheter följer lagarna om offentlig upphandling och valfrihetssystem. När en myndighet inte följer lagarna kan vi fatta tillsynsbeslut. Vi kan också besluta om upphandlingsskadeavgift.
Vägledning för förändrat beteende
Målet med vår upphandlingstillsyn är att ge vägledning och incitament till förändrat beteende hos upphandlande myndigheter och enheter på de områden där det behövs. Vi arbetar för en enhetlig tillämpning av reglerna. Vi bidrar också med förtydliganden när upphandlingslagstiftningen inte tydligt anger vilka ramar de upphandlande myndigheterna ska förhålla sig till.
Grunden för vår tillsyn är att se till att upphandlingsreglerna följs och vår verksamhet utgår från ett klart tillsynsfokus. Vårt arbete med ärenden om upphandlingsskadeavgift och tillsynsbeslut har inskärpt vikten av att följa reglerna. Den verksamheten utvecklar vi hela tiden.
Prioritering av ärenden
Den offentliga upphandlingen är omfattande, särskilt sett i ljuset av de begränsade resurser vi har för upphandlingstillsyn. Vi vill välja rätt ärenden för att nå ut till dem som berörs av vår verksamhet på ett effektivt sätt. Därför är vår prioriteringspolicy viktig.
Vi prioriterar de ärenden som vi bedömer får en stor allmänpreventiv verkan, leder till ett ändrat beteende eller har en förebyggande effekt på något annat sätt. Ibland anser vi att det finns skäl att prioritera ett ärende för att belysa en större fråga och ge vägledning.
Så prioriterar vi i upphandlingstillsynen
Korruption
Om vi misstänker att en överträdelse beror på korruption eller annat förtroendeskadligt beteende talar det för att vi prioriterar ärendet.
Otillåtna direktupphandlingar
Otillåtna direktupphandlingar är en särskilt allvarlig överträdelse av lagstiftningen och därmed ett viktigt tillsynsområde för oss.
Tillsyn som förebyggande verksamhet
Vi ser tillsyn som en kontinuerlig förebyggande verksamhet. Om vi kan förebygga att en överträdelse sker är detta mer effektivt än att vi i efterhand konstaterar att ett inköp var felaktigt. Särskilt som många upphandlande myndigheter och enheter gör de flesta upphandlingar på rätt sätt.
Våra sanktioner och tillsynsverktyg
Om vi uppmärksammar överträdelser av upphandlingslagstiftningen kan vi hantera dessa med olika medel, till exempel genom beslut om upphandlingsskadeavgift och tillsynsbeslut. Vi låter vårt val av tillsynsmetod bero på ärendets karaktär och den fråga som det aktualiserar. Vi ska nå bäst effekt i det enskilda fallet och för våra målgrupper.
Vårt skarpaste verktyg är upphandlingsskadeavgift. Det är en offentligrättslig sanktionsavgift som upphandlande myndigheter eller enheter kan få betala om de gjort sig skyldiga till vissa överträdelser av upphandlingslagarna. Med andra ord är en upphandlingsskadeavgift en slags böter som betalas till staten.
När en otillåten direktupphandling påböjats den 1 januari 2024 eller senare kan Konkurrensverket själva besluta att en myndighet eller enhet ska betala en upphandlingsskadeavgift. Om upphandlingen påbörjats före den 1 januari 2024 behöver vi ansöka i domstol om att myndigheten ska betala upphandlingsskadeavgift.
När en upphandlande myndighet gjort ett upphandlingsrättsligt fel kan vi kritisera det i ett tillsynsbeslut. Genom våra tillsynsbeslut vägleder vi även andra så att inte samma misstag begås.
Fördjupad upphandlingsgranskning är ett verktyg som vi använder för bredare utredningar av en myndighets inköpsverksamhet, när en myndighet på ett eller annat sätt utmärkt sig särskilt i de analyser och den omvärldsbevakning vi gör. Denna granskning kan röra till exempel hela eller delar av en myndighet eller en viss typ av inköp.
När lagregler och rättspraxis inte ger tillräcklig vägledning för hur en fråga ska bedömas försöker vi klargöra hur vi ser på frågan genom att skriva ett ställningstagande.
Ibland finner vi det mest effektivt att göra en bredare granskning av flera upphandlande myndigheter och enheter. Det kan till exempel handla om hur väl myndigheter känner till en viss bestämmelse. Beroende på resultatet lyfter vi upp frågan och informerar om den i en rapport i stället för att fatta enskilda beslut.